skip to content
 


Artist's views of the new Ray Dolby Centre (Images courtesy of Jestico + Whiles)

Project Brief:

 

The new Cavendish Laboratory is a major new project to replace existing facilities for the Department of Physics at West Cambridge. The 33,000 sqm building has been designed by Jestico + Whiles and will support the world-leading research carried out by the department.

The new building will be named the Ray Dolby Centre, in recognition of a £75 million gift from the estate of sound pioneer Ray Dolby. It will house a number of Physics research groups, their laboratories, cleanrooms, office and support accommodation, along with a public wing housing two lecture theatres, seminar rooms, learning resource centre, common room, outreach and the ‘Cavendish Collection’ exhibition.

The building has integrated sustainability into the design, targeting BREEAM excellent and using sustainable drainage techniques to manage water on site.

Site address:   JJ Thomson Avenue, Cambridge CB3 0FD
Size:   33 000 sqm
Total Cost:   £ 303M
Project Manager:   Matt Allen
Contractor:   Bouygues
Architect:   Jestico + Whiles
Status:   Work started 10/02/2019
Work due to be completed 31/08/2022
More information:  

Department of Physics Cav III website

News article